minisymposium-en-boekpresentatie-urgentieschema-s-voor-huisartsen
13 July 2023
Minisymposium en boekpresentatie: Urgentieschema’s voor huisartsen

Op donderdag 11 mei 2023 konden we de volledig herwerkte uitgave van het boekje “Urgentieschema’s voor huisartsen” voorstellen tijdens een launch event in Leuven. Deze boekpresentatie kreeg zowel ter plaatse als via live-stream belangstelling van een groep enthousiaste huisartsen, urgentie-artsen en artsen verbonden aan het Rode Kruis-Vlaanderen.

family-medicine-program-van-erasmus-plus-werkbezoek-jordanie-aan-ku-leuven
13 July 2023
Family Medicine Program van Erasmus Plus: Werkbezoek Jordanië aan KU Leuven

Het Family Medicine Diploma Program is een Erasmus+ project waarbij zes universiteiten uit Europa en Jordanië, KU Leuven, Stichting Radboud Univerisiteit, Queen Mary University of London, University of Jordan, Hashemite University en Jordan University of Science and Technology de handen in elkaar hebben geslagen om het aantal opgeleide family medicine artsen in Jordanië te vergroten en er zo de algemene gezondheid te verbeteren. 12-15 juni was het aan KU Leuven de beurt om de projectteams van de zes universiteiten in het Erasmus+ project Family Medicine Diploma Program samen te brengen, met de educationele noden en wensen van de Jordaanse partners vooropgesteld.

seizing-the-momentum-for-reform-in-primary-care
14 June 2023
Seizing the momentum for reform in Primary Care

7 tot 10 juni vondt het 28ste WONCA-Europe conferentie plaats in Brussel. Onze eigenste minister van volksgezondheid had de eer de openingstoespraak te geven. Lees hem hier. 

achg-wint-prijs-van-de-onderwijsraad
8 June 2023
ACHG wint Prijs van de Onderwijsraad

Donderdag 25 mei mochten Prof. dr. Birgitte Schoenmakers en onderwijsmedewerkers Louise Vanden Poel en Severine Thonnon de Prijs van de Onderwijsraad in ontvangst nemen. Het thema dit jaar was: 'Systematisch ontwerp van een opleidingsonderdeel in functie van toekomstgericht onderwijs'. Het trio kreeg de prijs op basis van hun ontwerp voor het OPO Kwaliteitsvol Praktijkvoeren in de derde Bachelor Geneeskunde. De uitreiking vond plaats in de Promotiezaal van de Universiteitshallen en werd voorgezeten door niemand minder dan rector Luc Sels.

zelfmanagement-aan-het-roer-staan-van-je-eigen-leven
25 May 2023
Zelfmanagement: aan het roer staan van je eigen leven.

Aan het roer staan van je eigen leven, ondanks een chronische aandoening, dat is waar zelfmanagement om draait. Wie wil dat nu niet? En toch zag Lotte Timmermans in haar onderzoek dat, ondanks de vele tools die er bestaan, het concept niet (of weinig) in de praktijk wordt gebracht. Een interview van het Vlaams patiëntenplatform.

quota-voor-knieoperaties-bij-50-plussers-discriminatie-of-terecht-strenger-toezicht
4 May 2023
Quota voor knieoperaties bij 50-plussers: discriminatie of terecht strenger toezicht?

Artsen die volgens de ziekteverzekering te veel operaties uitvoeren bij 50-plussers met pijn aan de meniscus, zullen daarvoor op het matje worden geroepen. Dat is nog maar het begin: er komen nog meer ‘quota’ voor ingrepen met twijfelachtig nut.

terugkomdag-huisarts-in-de-media
6 April 2023
Terugkomdag Huisarts in de media

Media zijn al lang niet meer uit het wereldbeeld weg te denken. Ook huisartsen worden er meer en meer mee geconfronteerd. Ze zien vertegenwoordigers van hun beroep verschijnen in realityreeksen, krijgen recensies op Google en ontvangen berichten van hun patiënten op Facebook. Ook toekomstige huisartsen zullen eerder vroeg dan laat te maken krijgen met de invloed van (sociale) media op hun beroep. Vanuit deze insteek groeide bij Birgitte Schoenmakers en Marc Van Nuland het idee een terugkomdag te organiseren voor co-assistenten huisartsgeneeskunde met als thema ‘Huisarts in de media’. Kristien Coteur, Pieter Jansen en Pieter Van Bostraeten organiseerden de dag.

family-medicine-program-van-erasmus-plus-werkbezoek-jordanie
6 April 2023
Family Medicine Program van Erasmus Plus: Werkbezoek Jordanië

Het Family Medicine Diploma Program is een Erasmus+ project waarbij zes universiteiten uit Europa en Jordanië, KU Leuven, Stichting Radboud Univerisiteit, Queen Mary University of London, University of Jordan, Hashemite University en Jordan University of Science and Technology de handen in elkaar hebben geslagen om het aantal opgeleide family medicine artsen in Jordanië te vergroten en er zo de algemene gezondheid te verbeteren. Samen werkten ze een programma uit dat de nadruk legt op patiëntgecentreerde zorg, critical thinking, communicatievaardigheden en evidence based medicine.

het-new-deal-organisatie-en-financieringsmodel-voor-de-huisartsgeneeskunde
5 April 2023
Het New Deal organisatie- en financieringsmodel voor de huisartsgeneeskunde

Door vergrijzing stijgt de zorgvraag en wordt deze ook complexer. Huisartsen voelen zich overbevraagd en voeren patiëntenstops in, waardoor patiënten op sommige plaatsen geen huisarts meer vinden. Het systeem van betaling per prestatie vergoedt onvoldoende het werk buiten de patiëntencontacten en laat moeilijk toe dat het team in de huisartspraktijk diverser wordt. De jongere generaties wensen ook een nieuw evenwicht tussen professioneel- en privéleven.

Een nieuw organisatie- en financieringsmodel voor de huisartsgeneeskunde moet toelaten dat huisartsen hun praktijk inrichten op een manier die beter past bij deze veranderende context.

Op de hoogte blijven

Schrijf je nu in op onze maandelijkse nieuwsbrief of ontvang ons contactblad.
De laatste edities lees je hier.

Ik wens me in te schrijven op:
background wave