EPI-Centre

Evaluating Primary care Innovations
Terug naar overzicht
epi-centre logo
Epi-centre is een onderzoeksfaciliteit die zich richt op de evaluatie van gezondheidstechnologie en de kritische beoordeling van medische tests, markers, voorspellingsmodellen, beslissingstools en apps. Hierbij worden ervaren gezondheidsonderzoekers samengebracht met de industrie, de eindgebruikers en klinische experts om het ontwerp, de implementatie en het optimale gebruik van zorgapplicaties.

Kritische beoordeling en de evaluatie van gezondheidstechnologie

Diagnostische tests vormen de ruggengraat van een groot deel van de openbare gezondheidszorg en geven informatie over beslissingen over behandeling, specialistische verwijzing en ziekenhuisopname. In de afgelopen decennia zijn diagnostische technologieën goedkoper, kleiner en in sommige gevallen nauwkeuriger geworden. Er is nu een breed scala en een groeiend aantal point-of-care-tests beschikbaar die snelle resultaten 'ter plaatse' opleveren. Deze kunnen het potentieel hebben om de resultaten te verbeteren door het optimaliseren van voorschrijfbeslissingen, het verminderen van verwijzingen, het verbeteren van de efficiëntie van de zorg en het verlagen van de kosten.

Het vaststellen van een klinische behoefte is een essentiële stap in de ontwikkeling van technologie, waardoor een succesvolle goedkeuring waarschijnlijker wordt.
Evaluatie van deze tests moet prioriteit krijgen om het juiste gebruik van gezondheidszorgbronnen mogelijk te maken.

Risicovoorspellingsmodellen worden ontwikkeld om clinici te helpen bij het diagnosticeren van patiënten, het nemen van beslissingen, het adviseren van patiënten of het verstrekken van een prognose. Risicomodellen voorspellen het risico dat een aandoening aanwezig is (diagnostisch) of zich in de toekomst zal ontwikkelen (prognostisch).
Risicomodellen zijn bedoeld om clinici te helpen bij het nemen van behandelbeslissingen op basis van patiëntspecifieke metingen en om risico's met patiënten bespreken. Ze hebben het potentieel om gepersonaliseerde geneeskunde te vergemakkelijken en gedeelde besluitvorming te verbeteren.

Projecten

aron-trial
ARON Trial
Antibiotica en voorschrijfgedrag bij acuut zieke kinderen
dawn-antivirals-trial
DAWN-ANTIVIRALS Trial
Evaluatie van het gebruik van camostat en molnupiravir bij ambulante patiënten met Covid-19
ernie-4
ERNIE 4
Urine en CRP sneltesten bij acuut zieke kinderen
pepper-trial
PEPPER trial
Afbouwen van PPIs bij patiënten die chronisch PPIs gebruiken zonder indicatie.
rosie
ROSIE
Opsporen ernstige infecties bij ouderen

Wil je graag meer weten?