Verschenen in de Artsenkrant op 19/04/2022
Patiënten kunnen zich op de website van Epi-centre inschrijven voor deelname aan de studie. Om te kunnen deelnemen aan de studie moet een patiënt minstens 40 jaar oud zijn. De besmetting met covid-19 moet de laatste 7 dagen bevestigd zijn met een PCR- of antigeentest. De patiënt mag maximaal vijf dagen symptomatisch zijn (twee covidklachten zonder plausibele, andere verklaring).
Deelnemers moeten 7 dagen lang een pil nemen - dat kan molnupiravir, camostat of een placebo zijn. Ze moeten 30 dagen lang een dagboek bijhouden met hun symptomen (naar keuze met een app, op computer of op papier).
Op dag 2, 4 en 30 krijgen ze telefoon van een verpleegkundige die hen een lijstje van vragen zal laten beantwoorden (symptomen, bijwerkingen,...). Op dag 8 krijgen ze thuis bezoek van een verpleegkundige.
Molnupiravir (Lagrevio®) is een nieuw antiviraal middel waarvan de werkzaamheid tegen covid onderzocht wordt. De DAWN-studie gaat na of met behandeling het zelf-gerapporteerde herstel sneller verloopt. Ook het aantal ziekenhuisopnamen, gevallen van overlijden, de ernst van covid, en de kwaliteit van het leven worden opgevolgd.
Camostat, waarmee molnupiravir naast met placebo zal vergeleken worden, is een antiviraal middel dat al dertig jaar lang in Japan gebruikt is.
Molnupiravir wordt momenteel ook al experimenteel in België gebruikt bij uitbraken van covid in woonzorgcentra.
DAWN-camostat wordt gesponsord door KCE-trials. De studie wordt uitgevoerd door Epi-centre (KU Leuven/ACHG in samenwerking met de andere Vlaamse geneeskundefaculteiten), onder leiding van de professor Ann Van den Bruel en professor Jan Verbakel.
Wanneer een patiënt zich aanmeldt voor deelname, neemt het onderzoeksteam ook contact op met de huisarts van de patiënt.
Informatie vindt u terug op de website van Epi-centre, en op de pagina van de Task Force Covid Therapeutics op de KCE-website.
Ander nieuws van de Task Force is dat ook Paxlovid® voortaan in België verkrijgbaar is. Dat combinatiemiddel (nirmatrelvir en ritonavir, samen in te nemen als twee afzonderlijke pilletjes) wordt gebruikt om het aantal ziekenhuisopnamen, en gevallen van overlijden, te voorkomen bij patënten die een verhoogd risico hebben op een ersntig verloop van covid.
Paxlovid wordt zo snel mogelijk na de diagnose gestart, en binnen de vijf dagen na het begin van de symptomen.
Paxlovid kan met heel wat andere geneesmiddelen interacties vertonen en is niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, en voor mensen met een verminderde lever- of nierfunctie.
Ten slotte is ook de Interim clinical guidance for hospital use (=bestand) nog eens bijgewerkt (versie 28). De richtlijn gaat in op alternatieven voor sotrovimab, dat niet werkzaam is tegen de Omikron-variant.