Doctoraatsverdediging dr. Michaël Van der Elst

Terug naar overzicht

“Later als ik oud ben, wil ik graag echt van mijn oude dag genieten. Het liefst wil ik dit in mijn eigen huisje, met tuintje. Toch ben ik best ook wel bang om kwetsbaar en afhankelijk te worden van anderen.” 

Om kwetsbare ouderen zo lang mogelijk betekenisvol thuis te laten wonen, worden tal van onderzoeken gedaan om “aging well in place” en “healthy aging” te faciliteren. Helaas is het effect van deze interventies vaak nog teleurstellend. In dit proefschrift behandelen we enkele tekortkomingen in het huidige onderzoek. Hierbij focussen we op de verschillende kwetsbaarheidsmeetschalen die bestaan, de rol van de levensloop van ouderen in relatie tot kwetsbaarheid én de context waarin interventies voor kwetsbare ouderen plaats vinden. Op basis van ons onderzoek geven we aanbevelingen waarmee toekomstige interventies hun effectiviteit mogelijk kunnen maximaliseren en meer mensen langer kunnen genieten van eigen huis en haard.

Woensdagavond 2/02/2022 legde oud-collega dr. Michaël Van der Elst een schitterende doctoraatsverdediging af in Maastricht. De titel luidde "Frailty in later life: Focus on assessment, life course and context".

Mede namens zijn twee fiere promotor: Prof. dr. Birgitte Schoenmakers en Prof. dr. Jan De Lepeleire