Rioolwater testen op virussen lijkt blijver: "Je kunt zo zelfs 1 of 2 besmettingen in een heel gebouw opsporen"

Terug naar overzicht
Zit er een piek in de covidbesmettingen aan te komen in mijn stad? Of circuleert er ergens een ander virus? Test gewoon het rioolwater, zo wijst onderzoek van wetenschappers van de KU Leuven uit. De techniek blijkt snel en bijzonder precies te zijn.

Verschenen in VRT NWS op 15 / 05 /2022


Het rioolwater testen, dat was al vroeg in de coronapandemie een van de technieken die wetenschappers en overheden in verschillende landen uitprobeerden om een zicht te krijgen op de omvang van de pandemie. Het zou, zo leert Leuvens onderzoek nu, wel eens een blijvertje kunnen zijn.

"In rioolwater vind je het Sars-Cov-2-virus (corona, red.) terug wanneer je ernaar zoekt, omdat het virus ook via de uitwerpselen wordt uitgescheiden", legt viroloog Marc Van Ranst uit in "De ochtend" op Radio 1. "Meer nog: we zien dat de piek in infecties eigenlijk eerst te zien is in het rioolwater, nog vóór het bijvoorbeeld met contactopsporing duidelijk wordt dat in een bepaald appartementsgebouw of bepaalde wijk een epidemie aan het beginnen is.".

De technieken in de machines die het rioolwater analyseren, zijn zelfs zo gevoelig dat je 1 of 2 zieke mensen in een heel appartementsgebouw makkelijk kunt terugvinden, zegt Van Ranst. Al bleek de betrouwbaarheid van de analyse wat te verschillen tussen de coronavarianten. "Alfa en delta waren bijvoorbeeld makkelijk op te sporen. Maar bij omikron was er een duidelijk verschil tussen de BA.1- en de BA.2-variant. De BA.1 was moeilijker op te sporen, omdat die - zo leerden we - wat minder in de uitwerpselen wordt uitgescheiden."


Vinger aan de pols.

Volgens Van Ranst kan de rioolwatertechniek handig zijn voor steden en gemeenten, als een soort vinger aan de pols voor de volkgezondheid. "Het doet je sneller opmerken dat er in een bepaalde wijk van de stad een epidemie is. Dan kan je natuurlijk ook gerichter in die buurt gaan screenen."

"De techniek spoort natuurlijk ook andere virussen op die via uitwerpselen worden uitgescheiden. Als je dat voldoende breed uitrolt - bijvoorbeeld op een paar strategische plaatsen in grote steden - hou je er een zicht op welke virussen aan het circuleren zijn."

Ook buiten corona kan rioolwateranalyse nuttig zijn, zo blijkt nu al. "Er loopt nu bijvoorbeeld een onderzoek om te kijken of er misschien een adenovirusepidemie was die er mogelijk voor gezorgd heeft dat enkele kinderen die nieuwe hepatitis hebben gekregen die onlangs is opgemerkt."

Geschreven door Stefan Grommen