Het Family Medicine Diploma Program is een Erasmus+ project waarbij zes universiteiten uit Europa en Jordanië, KU Leuven, Stichting Radboud Univerisiteit, Queen Mary University of London, University of Jordan, Hashemite University en Jordan University of Science and Technology de handen in elkaar hebben geslagen om het aantal opgeleide family medicine artsen in Jordanië te vergroten en er zo de algemene gezondheid te verbeteren. Samen werkten ze een programma uit dat de nadruk legt op patiëntgecentreerde zorg, critical thinking, communicatievaardigheden en evidence based medicine.
De opgedane kennis en skills zullen de huisartsen meteen kunnen gebruiken in hun eigen praktijk, waar ze ook begeleiding krijgen van een gediplomeerd huisarts. De opleiding heeft als doel om het gevoel van vertrouwen in hun eigen klinisch oordeel te verhogen, waardoor zij minder patiënten zullen doorverwijzen naar specialisten en er minder onnodige tests en procedures aangevraagd worden. Zo hoopt dit project de ziektelast te verlagen en de totale gezondheidskosten te temperen. Het eerste pilootjaar, waaraan een beperkte groep studenten mocht deelnemen, werd afgerond in februari 2023.
In januari ging het Family Medicine projectteam van KU Leuven naar Jordanië. Het doel van het bezoek was tweeledig. Enerzijds was er een duidelijke behoefte aan opleiding over Evidence Based Medicine, waaraan de KU Leuven tegemoet kwam door sessies over EBM te voorzien voor de opleiders in het programma. Anderzijds werd dit bezoek getimed tussen het einde van het programma van de eerste cohorte cursisten en de start van de tweede cohorte. De perfecte timing om te reflecteren, de visie bij te stellen en de focus te verleggen om het programma voor het volgende jaar te verbeteren. Met dit in gedachten organiseerde de KU Leuven zowel informatieve momenten over de kwaliteitsborging en duurzaamheid van het project, als momenten om gestructureerde feedback te verzamelen van zowel stagiairs als trainers.
Bij aankomst werden we welkom geheten door onze collega’s van Jordanië, die we voorheen vooral tegenkwamen in Zoomsessies. Samen met hen mochten we op de Jordaanse thee met de president van Hashemite University. Een fijn bezoek waar ook in de Jordaanse media aandacht aan werd besteed. Nadien gaf prof. Nicolas Delvaux een diepgaande sessie over Evidence Based Medicine en het gebruik ervan in de praktijk, hierbij waren ook de Jordaanse trainers in medicine aanwezig om hun licht op te steken. Op dag twee werden we hartelijk ontvangen door de vice-president van University of Jordan. Prof. David Spitaels mocht daarna de spits afbijten voor de volgende sessies rond EBM, gevolgd door prof. Nicolas Delvaux die het EBM-hoofdstuk mocht afsluiten. De trainers en collega’s van Jordanië hebben zo een comprehensieve training kunnen genieten. Twee intense dagen rond EBM, maar met de typisch zoete Jordaanse versnaperingen en kardemomthee tussendoor kwamen we steeds de dag door. Op dag drie kregen we de kans dieper in te gaan op het curriculum zelf, waarbij we een focusgroep konden doen bij de trainers. Hun feedback zal zeer waardevol zijn voor het programma. Daarnaast gaf Alexandra Van Landuyt ook een sessie rond curriculum building en belde Severine Thonnon in vanuit België om het te hebben over de duurzaamheid van onderwijsprogramma's. Op de laatste dag kregen we de kans het Juheiba Medical Centre en haar dokters te leren kennen. We kregen een eersteklas rondleiding in hoe zij hun praktijk aanpakken en zaten samen met enkele van de studenten om ook van hen feedback te verzamelen over het programma. Of we enkel hard gewerkt hebben? Uiteraard niet, we hebben ook hard mogen genieten. Tussen het lekkere eten en sterke koffies door namen we deel aan een night run in Amman en bezochten we de ruïnes van Jerash en Aljun. Een nuttig bezoek en een mooie ervaring!µ Alexandra Van Landuyt Birgitte Schoenmakers David Spitaels Severine Thonnon