Covid-19 is een ziekte met veel gezichten: het kan iemand niet of amper ziek maken, maar het kan iemand ook in het ziekenhuis doen belanden en, in de meest ernstige vorm, iemand ook doen overlijden.
Mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis werden opgenomen, hebben meer kans op Long Covid – zij hebben na 3 maanden en langer nog Covid 19 symptomen. Patiënten die op intensieve zorgen werden opgenomen, hebben vaak nog een revalidatie nodig nadien. In België verliest elke corona-dode ongeveer 7 levensjaren.
Daarnaast doet het dichtslibben van de ziekenhuizen ook de gewone zorg stilvallen of vertragen. Dit leidt dan weer tot maatregelen in de brede maatschappij, zoals sluitingsuren en een verbod op massa-bijeenkomsten.
Er ging tot nu toe veel aandacht naar het vinden van effectieve behandelingen van Covid-19 patiënten in het ziekenhuis. En terecht. Maar een behandeling buiten het ziekenhuis, voor de ziekte ernstig is, heeft mogelijk nog een groter effect. Door mensen uit het ziekenhuis te houden, verkleinen we de impact van Covid-19 zowel voor het individu als voor de maatschappij.
De KU Leuven doet, in samenwerking met de universiteiten van Antwerpen, Gent, Brussel en Luik, onderzoek naar de effectiviteit van een bestaand medicijn tegen Covid-19. Camostat wordt al decennialang gebruikt in Azië bij mensen met een pancreasontsteking, en is heel veilig. Het verhindert dat het virus in de cellen van de patiënt kan binnendringen. Dit effect is onafhankelijk van mutaties van het virus, dus het werkt ook voor nieuwe varianten zoals Omicron.
De onderzoekers willen nagaan of je door camostat in te nemen, sneller genezen bent van Covid-19, minder kans hebt om in het ziekenhuis terecht te komen en minder kans hebt om te sterven. De studie loopt in heel België. Mensen die in de laatste 7 dagen een positieve Covid test hadden en maximum 5 dagen symptomen hebben, kunnen zich aanmelden via de website https://www.epi-centre.be/nl/dawn-camostat.