Voor huisartsen

Zoek naar relevante studiedagen, navormingen en bekijk de meest recente onderzoeksresultaten.
Navorming

Bekijk ons navormingsaanbod

Onderzoek

Onze onderzoeksgroepen en studies

Stages

Wil je stageleider worden?

Publicaties

De recentste wetenschappelijke studies

background wave

Onderzoek in de kijker

PEPPER studie: huisartsen gezocht


PEPPER staat voor ‘Primary carE PPi dEprescRibing trial’, met als doel het afbouwen van het chronisch gebruik van PPIs indien er geen indicatie meer is.

Protonpompremmers (PPIs) werden in 1989 op de markt gebracht en hebben voor een paradigmaverschuiving gezorgd bij de behandeling van peptische ulcera en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Artsen en patiënten hebben PPIs, die als doeltreffend en veilig worden beschouwd, snel omarmd, met een gestaag toenemend aantal voorschriften en gebruikers. Voor de behandeling van GERD worden PPIs aanvankelijk gebruikt in een hoge dosis, die vervolgens wordt verlaagd tot een lage onderhoudsdosis voor de langere termijn. Er is echter bezorgdheid in verband met de aanzienlijke impact van PPIs op het budget voor gezondheidszorg, een toenemend aantal risico's en bijwerkingen in verband met chronisch gebruik, en het besef van veelvuldig ongepast gebruik, zowel qua indicatie als qua dosering. In 2015 stond België in de top 5 van Europese landen voor het gebruik van PPIs per capita van de bevolking.

Met deze studie willen we strategiën evalueren die het chronisch gebruik van PPIs kunnen afbouwen indien er geen indicatie meer is om deze te nemen. We streven er naar om 700 patiënten in onze studie te rekruteren, verspreid over een 70 tal huisartspraktijken in België.

We zijn in deze opstartfase op zoek naar huisartsen die ongeveer 10 patiënten wensen te rekruteren, een afbouwstrategie op te starten en deze patiënten op te volgen gedurende enkele maanden. Aangezien hier enkele opvolgconsultaties aan verbonden zijn, is een vergoeding voorzien voor de huisarts van 400 euro per geïncludeerde patiënt. Ook de patiënten die worden geïncludeerd in de studie zullen een vergoeding voor hun tijd ontvangen.

Deze multicentrische studie is een samenwerking tussen UZ Leuven en 7 academische centra voor huisartsgeneeskunde. We wensen de huisartsen op voorhand in te lichten over de PEPPER trial en voorzien een bijscholing over PPIs op woensdag 30 november om 20u. U kan zowel online aansluiten of ter plaatse volgen in Leuven. Accreditering voor de bijscholing wordt voorzien.

Als u graag deelneemt aan dit project of meer info wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U kan dit doen door het contactformulier op onze website (www.epi-centre.be/pepper) in te vullen, of door te mailen naar:

tine.deburghgraeve@kuleuven.be of jan.verbakel@kuleuven.be

U wordt dan op de hoogte gehouden van het verloop van de studie en zal een uitnodiging ontvangen voor de bijscholing. Mocht u niet op de bijscholing aanwezig kunnen zijn, aarzel dan niet om ons te contacteren zodat u toch de nodige informatie kan verkrijgen.

Interesse?
background wave background wave

Op de hoogte blijven

Schrijf je nu in op onze maandelijkse nieuwsbrief of ontvang ons contactblad.
De laatste edities lees je hier.

Ik wens me in te schrijven op:
background wave