Over ons

Het ACHG is een klinische afdeling verbonden aan het departement Maatschappelijke Gezondheidszorg van de KU Leuven. De afdeling is mee verantwoordelijk voor de opleiding van meer dan de helft van alle (huis)artsen in Vlaanderen. Het ACHG is ingebed in een (inter)nationaal netwerk van universiteiten.

Het ACHG staat jaarlijks in voor de opleiding van 100 tot 120 jonge kandidaat-huisartsen tot ‘Master of Medicine in de geneeskunde’ en meer dan 200 huisartsen in opleiding (haio’s) tijdens de tweejarige vervolgopleiding binnen het ISHO. Het ACHG speelt ook een actieve rol in de basisopleiding tot arts, en beschikt over een eigen aanbod van voortgezet medisch onderwijs. Eigen onderzoek en internationale accenten bepalen het opleidingsaanbod.

De ACHG is op vlak van onderzoek een sterke internationale speler met meer dan 320 publicaties in de laatste vijf jaar, een budget van meer dan 7.500.000 euro, 18 doctorandi, een FWO-mandaat en een Leerstoel Huisartsgeneeskunde. Het aan het ACHG gevoerde onderzoek hanteert verschillende onderzoeksdesigns van epidemiologisch, diagnostisch tot kwalitatief onderzoek en interventiestudies.

Onder de noemer maatschappelijke dienstverlening ondersteunt het ACHG vanuit de andere academische opdrachten ‘onderzoek’ en ‘onderwijs’ de ontplooiing van de huisartsgeneeskunde als volwaardige specialiteit in het zorglandschap. Met een netwerk (HASTA) van ongeveer 1300 huisartsen in opleidingspraktijken, samen met één universitaire groepspraktijk en 25 academische opleidingspraktijken in heel Vlaanderen slaat het ACHG een brug tussen opleiding en onderzoek.

In de schoot van onze afdeling huizen ook het nationaal centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam), Cochrane Belgium, de Cebam Digital Library for Health en het ebpracticenet.

Vanuit onze afdeling ontstonden de laatste jaren tal van spin-offs, zoals Intego, Likar, Qualidem en de ondersteuning van de zorgtrajectpromotoren.