SeleblatTerug naar alle onderzoek rond Veroudering »

Onderzoekers

    Mieke Goossens

Supervisor/Promotor

    Frank Buntinx & Maurice Zeegers

Abstract

In Vlaanderen is blaaskanker de zevende meest voorkomende kanker. De relatieve 5-jaars overleving is respectievelijk 47 % bij mannen en 54 % bij vrouwen.

Een recente review van case-control studies toonde aan dat er is een omgekeerde associatie is tussen selenium en de incidentie en graad van blaaskanker. Selenium is een mogelijk chemopreventief middel bij kanker, is goedkoop, goed verdragen en veilig.

Een gerandomiseerde, dubbelblinde, multicentrische academische chemopreventie studie (phase III) wordt uitgevoerd om het effect van Selenium-gist 200 mcg in vergelijking met placebo te evalueren bij recidief van niet-invasieve blaaskanker. Beide groepen worden vergeleken wat betreft recidief en progressie van blaaskanker (hispathologische type, aantal en grootte van de tumoren).

Driehonderd vijftig patiënten zullen gedurende 3 jaar Selenium-gist of placebo innemen en ontvangen ook de standaard behandeling. Ze worden gerekruteerd door 11 ziekenhuizen in Vlaanderen en in 3 ziekenhuizen in Brussel.

Een gelijkaardige studie loopt momenteel in Groot-Brittannië, de SELENIB studie, een RCT, die eveneens het effect van selenium onderzoekt op recidief en prognose van blaaskanker.

Deze studie wordt gesponsord door IWT.

Het verloop van de studie kan u volgen op de volgende website: http://www.genepid.bham.ac.uk/Seleblat.shtml

Contact

mieke.goossens@med.kuleuven.be