Ontwikkeling en evaluatie van een patiëntgerichte interventie tegen nevenwerkingen van chemotherapieTerug naar alle onderzoek rond Kwaliteit »

Onderzoekers

  • Annemarie Coolbrandt

Supervisor/Promotor

  • Koen Milisen
  • Hans Wildiers
  • Bert Aertgeerts

Abstract

Chemotherapiebehandelingen worden grotendeels ambulant verstrekt. De nevenwerkingen van een behandeling met chemotherapie doen zich dan ook thuis voor. Het belang van adequaat zelfmanagement (opvolgen, melden, preventieve en supportieve zelfzorg) is cruciaal maar tegelijk erg kwetsbaar: Zorgverleners uit het ziekenhuis hebben slechts korte contacten om patiënten adequate zelfzorg aan te leren. De huisarts van zijn kant heeft vaak onvoldoende kennis over deze gespecialiseerde behandelingen om een volwaardige rol te spelen in de aanpak van nevenwerkingen door chemotherapie. Dit onderzoeksproject heeft als doel een interventie of zorgprogramma te ontwikkelen waarin oncologen, oncologisch verpleegkundigen en huisartsen samenwerken om nevenwerkingen van chemotherapiepatiënten beter te voorkomen en te behandelen. De interventie zal het aantal en de ernst van nevenwerkingen tijdens een behandeling met chemotherapie verminderen en zo de kwaliteit van leven van chemotherapiepatiënten verhogen.

Referenties

Coolbrandt A, Wildiers H, Aertgeerts B, Van der Elst E, Laenen A, Dierckx de Casterlé B, van Achterberg T, Milisen K. Characteristics and effectiveness of complex nursing interventions aimed at reducing symptom burden in adult patients treated with chemotherapy: a systematic review of randomized controlled trials. Int J Nurs Stud 2014; 51 (3): 495-510.