Terug naar de kalender »

Alfagen Therapiedag, Huisarts zoekt huisarts (aud. Pentalfa, O&N1, campus Gasthuisberg)

Gaat door op zaterdag 19 oktober 2013

Ook na het beëindigen van de opleiding kunnen de alumni bij hun universiteit terecht voor verdere begeleiding in de praktijk. Het uitgangspunt voor deze studiedag is dan ook dat ‘de Universiteit/ALFAGEN voor haar alumni moet zorgen’ ook al betreft dit professionele zorgen in de verre periferie.

De huisartsenpenurie in Brugge vormde de aanleiding om ‘Huisarts zoekt huisarts’ in de verf te zetten.

Wij kregen in Leuven hiervoor een vraag voor steun en de studenten van ‘jaar zeven’ van enkele jaren geleden, maakten daar een eindwerk over. Het programma van de eerste affiche/aankondiging onderging intussen al heel wat wijzigingen en het voorstel hieronder staat heel wat dichter bij de realiteit. De patiënt staat centraal in het verhaal en verwacht dat de huisartsenpraktijk, waar hij is ingeschreven, zijn gezondheids- en welzijnsvragen op blijvende wijze kan behandelen.

Collega Ann Van den Bruel heeft een sterk verhaal over hoe huisartsen veel meer zijn dan bestrijders van ziektes en hoe zij bij hun handelen sterk worden aangesproken over de kwaliteit ervan en hoe omgaan met waarden, normen en ethiek de zorg voor de patiënt en de lokale gemeenschap mee worden bepaald.

Vervolgens komen verhalen over hoe wij lokaal in Vlaanderen/Brussel de artsencontinuïteit beoordelen en welke vragen wij ons daarbij stellen.

Verder hebben wij een Europees verhaal van collega Remmerie die in meerdere landen en streken van Europa aan de slag was.

Caroline Verlinde stelt de bijzondere inspanningen voor vanuit het‘Huis voor Gezondheid’. ‘RISO-Vlaams-Brabant’ vertelt hoe zij Pajottenland/Zennevallei bekeken en er nu, op basis van de principes van de WGC, de lokale huisartsencontinuïteit mee willen verzekeren.

Prof. B. Schoenmakers wil graag de finale verzorgen, startend bij het begin: de situatie in Brugge door haar studenten beschreven en met een verlengstuk naar onderwijs, onderzoek en dienstverlening vanuit het ACHG.

Kortom, het wordt een zeer gevarieerde en boeiende voormiddag, waar collegae, en vooral deskundigen, elkaar kunnen ontmoeten.

Wij kijken alvast uit naar jullie aanwezigheid en rekenen ook op vele vragen en inbreng van op het terrein.

Prof. em. dr. C. Geens
Voorzitter ALFAGEN

Praktische info en inschrijfmodaliteiten: klik hier