Terug naar het nieuws overzicht »

Evidence Linker - meer dan duizend richtlijnen

Verschenen op donderdag 22 maart 2012, door ARTSENKRANT

De beste zorg? De huisarts weet het

Via het EMD van de patiënt kan de huisarts nu meer dan duizend klinische richtlijnen in een oogwenk consulteren. Een reden voor prof. Aertgeerts en collega's om de huisartsen nog eens de evidence-linker in de kijker te zetten.

De evidence-linker is al een tijdje beschikbaar. Maar sinds vorige week biedt deze tool toegang tot een schat van meer dan duizend richtlijnen in een behapbaar formaat - al wat de evidence-linker nodig heeft, is een trefwoord uit het dossier. Tijd om wat reclame te maken voor deze linker; zo vonden Bert Aertgeerts en zijn collega's van het Cebam en het EBMpracticenet.

Duizenden EBM-documenten

"Ieder gehomologeerd EMD-pakket bevat de evidence-linker, want dat is een vereiste voor het krijgen van het officiële label", vertelt Prof. Aertgeerts. Alleen de lokale richtlijnen waren evenwel al beschikbaar - zeer waardevol, maar nog beperkt in aantal. Het Riziv kocht ondertussen de EBM guidelines van Duodecim aan. Deze Finse huisartsenvereniging resumeerde over de loop van jaren een duizendtal richtlijnen en maakte 4.000 EBM summaries aan. Deze zijn vanaf nu ook online. Ze dekken zowat de hele huisartsgeneeskunde.

Dat wil niet zeggendat het werk af is. De richtlijnen moeten vertaald worden in beide landstalen en aangepast aan de Belgische context. De bedoeling is ook dat Belgische richtlijnen, zoals de aanbevelingen van Domus Medica (of SSMG) en Bapcoc-richtlijnen, voorrang krijgen - en op de tweede plaats ook de Nederlandse NHG-richtlijnen Die moeten dan in hetzelfde format worden gegoten als de Finse bronnen. Als er een Belgische huisartsenrichtlijn beschikbaar is, waarom dan pakweg een in oorsprong Canadese tonen? Voor die taak is EBMpracticenet - een consortium van Belgische EBM-producenten - verantwoordelijk.

Volgens Bert Aertgeerts hopen ze daar over een jaar tot anderhalf jaar mee klaar te zijn. Maar ondertussen kan de huisarts deze schat aan informatie al in het Engels raadplegen - naast natuurlijk de lokaal ontwikkelde richtlijnen die al eerder beschikbaar waren. Dat alles wordt iedere Belgische huisarts gratis aangeboden. Een wereldprimeur!


Ook gebruiken

Het platform eHealth kan maar zo goed zijn als het gebruik ervan. Niet alleen moeten huisartsen nu maar eens echt de weg naar de evidence-linker vinden, ze moeten ook leren de thesaurus te gebruiken. Een diagnose wordt daarbij niet ingevoerd als 'vrije tekst' maar als een trefwoord dat het systeem herkent en waarachter een code zit. Een kleine extra moeite die een schat aan mogelijkheden ontvouwt. Een volgende stap is bijvoorbeeld EBMeDS (Evidence-Based Medicine Electronic Decision Support). Bij deze elektronische beslissingsondersteuning wordt het patiëntendossier doorgelicht en krijgt de huisarts waarschuwingen en tips te zien. EBMeDS bestaat al in het pakket Sosoeme, maar moet ook in de andere pakketten beschikbaar komen. "Al moet je daar discreet mee blijven", beseft Aertgeerts. "Als de huisarts met te veel knipperlichten en aandachtspunten geconfronteerd wordt, haakt hij gewoon af." En de huisarts blijft de piloot. Wat hij met deze mogelijkheden doet. blijft wel zijn of haar beslissing.


Uit: ARTSENKRANT Vrijdag 16 maart 2012 Nr. 2227